Слава храма Светог пророка Илије у Миријеву
2. August 2020
Подземна црква у Аустралији
4. August 2020

У Марковој цркви прослављен Свети деспот Стефан

Светом архијерејском Литургијом коју је 1. августа 2020. године предводио Преосвећени Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, прослављен је празник Светог деспота Стефана у храму Светог Марка на Ташмајдану. 

Поводом славе једног од три олтара Маркове цркве, Епсикопу су саслуживали протојереј Сава Поповић, јереј Миодраг Ристић, протођакон Младен Ковачевић и ђакони Славко Аничић и Никола Костић.

Пред причешће верног народа, благословом Преосвећеног Епископа, литургијску беседу о подвигу деспота Стефана произнео је протојереј-ставрофор Сретен Младеновић:

-Људи су одувек тежили да имају примере и узоре пред собом који ће бити парадигме животних норми и обичајности. Тако је и Црква одувек истицала своје свете Божје угоднике који су као такви носиоци Божје благодати. Један од њих је засигурно и Свети деспот Стефан који је целим својим бићем тежио Богу и кроз цео свој живот се припремао да постане обиталиште Духа Светога. То нам најречитије говоре дела деспота Стефана Лазаревића. Управо захваљујући свом аскетском труду, својој вери у Бога и силом Духа Светога чијом је благодаћу био одушевљен и надахњиван, деспот Стефан је само тако и само зато могао да одржи усправно свој српски народ.

Извор: Радио Слово љубве