У четвртак, 7. јуна 2018. године, група ученика веронауке из четвртог и петог разреда Основне школе Академик Миленко Шушић из Гуче посетила је Основну школу Живан Маричић у Жичи и манастир Жичу. Професор разредне наставе Данка Тешић са својим ученицима била је диван водич у обиласку жичке школе, настале из манастирске школе која је радила скоро 40 година.

Ђаци из Гуче су сазнали да је 1892. године школа напустила манастирско двориште и пресељена на данашњу локацију. Пројекцијом филма о свадбеним обичајима жичког краја представљена им је школска филмска продукција. На дар су добили школски лист Дечја радост и позвани су да опет буду гости школе. Кратко пешачење до манастира, поред новог Храма Васкрсења  Лазаревог, донело је и подсећање на празник Лазарева субота.

Срдачно дочекани у манастиру Жичи, ученици су се преко филма и кроз разговор са монахињама подсетили најважнијих података из историје Дома Спасовог. Већина ученика је први пут имала прилику да се упозна са начином живота у манастиру. У иконописној радионици задржали су се пред иконом Стварања света и човека, као једним од најчешће сликаних мотива из Старог завета. Велику пажњу ученика привукле су и бројне друге иконе и разговор о њима који им је приближио православну иконографију. Стиховима Светог владике Николаја, Моше Одаловића и Лидије Поповић ђаци су даривале монахиње, а у Гучу су се вратили са осмесима, поклонима за ближње и великом жељом да поново посете манастир.

Марина Луковић, вероучитељ

Извор: Епархија жичка