Припадници Православне Охридске Архиепископије на велики празник Васкрсења Христова усрдно су се помолили и за све оне који прогањају свеправославно признату Православну Охридску Архиепископију, као и за коначан прекид политички монтираног судског прогона Архиепископа охридског г. Јована, епископа, свештеника, монаштва и верника канонске Православне Цркве у њиховој земљи.

Празник Васкресења Христова у Православној Охридској Архиепископији, и поред државног прогона на верској основи који и даље траје, ове године је прослављен са посебном радошћу, јер је после више година Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован имао могућност да за Пасху богослужи у Ставропигијалном манастиру Светог Јована Златоуста у Битољу. Његово Преосвештенство Епископ полошко-кумановски и местобљуститељ дебарско-кичевски г. Јоаким богослужио је у Куманову, Преосвећени Епископ брегалнички и местобљуститељ битољски г. Марко у Штипу, док је Преосвећени Епископ стобијски и местобљуститељ струмички г. Давид служио свету Литургију у Скопљу.

На Светли понедељак, Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован богослужио је у манастиру Успења Пресвете Богородице у Лагову код Прилепа.