Сагласно благослову нашег надлежног архијереја Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, а обзиром на забрану окупљања, са уверењем да нас у оваквим ситуацијама само чвршћа вера и молитва приближава Богу и приводи спасењу кроз подвиг послушности и делатне љубави спровели смо акцију поделе хране трудећи се да она стигне до свих потребитих корисника Црквене кухиње, до људи који живе на улици, до наших старијих суграђана којима је забрањено кретање и свих вишедетних породица које помажемо у њиховој најузвишенијој жртви за Цркву и отаџбину.

У Крстопоклону недељу, након свете Литургије, волонтери Верског добротворног старатељства су сабрани у две групе од по 5 људи на две локације (Црквене кухиње у Земун Пољу и у Француској улици) упаковали су намирнице које су током пре поднева подељене свим корисницима Црквене кухиње на 5 локација у Београду. Сваки пакет садржао је хлебове, пасуљ, уље, конзервирану храну и сокове. На овај начин обезбеђено је спремање куваних оброка у кућним условима за наредних седам дана.

Корисницима који се свакодневно хране у трпезарији Црквене кухиње у Француској улици (међу којима је и највећи број оних који немају кров над главом) подељен је хлеб и конзервирана храна за седам дана. За све оне који су тражили да им се обезбеде лекови исти су набављени према расположивости на тржишту и биће подељени током ове радне недеље. У току претходне недеље возачи ВДС-а су снабдели и 30 породица које су добиле 90 пакета са намирницама, конзервираном храном и соковима. Јавио нам се и велики број људи који раније нису били корисници Црквене кухиње. Њима су наши возачи такође испоручили храну на кућну адресу.

Потрудили смо се да се створи ред и избегне задржавање испред пунктова за поделу хране тако да су сви стрпљиво сачекали на удаљености 2 метра једни од других док нису добили храну. Волонтери опремљени маскама и рукавицама испоштовали су хигијенске захтеве у превенцији ширења вируса.

Заједницу са Богом ниједна забрана не може да нам ускрати, а Бог нам по ко зна који пут долази у лицу ближњих, чланова наше породице, али и свих оних који од нас очекују помоћ. Време је да покажемо нашу хришћанску одговорност кроз изолацију од спољњег и понирање у нашег унутрашњег човека као и молитвом за све оне који свакодневно брину за излечење наше нације, пре свега наших лекара и свог медицинског особља и свих оних изложених продаваца, апотекара и свих храбрих и вредних младих волонтера, посебно оних који се труде да испуне вољу Божју.

Извор: ВДС