Архиепископ кентерберијски допутовао у Београд
3. June 2018
Нови Сад: Освећени темељи храма на Грбавици
5. June 2018

ВДС: Посета Школи за основно и средње образовање са домом „ Свети Сава“ на Умци

Стихови „Ако ти треба љубав, љубав ћу ти дати“ из збирке „Ово моје срце“ Анђелка Радојловића, ученика Школе за основно и средње образовање са домом „Свети Сава“ на Умци можда на најлепши начин говоре о овој школи, онима који у њој раде и деци и младима који у њој уче и бораве у току школске године.

Школу су волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељстава посетили 24. маја 2018. године на празник кад прослављамо наше свештене просветитеље Кирла и Методија „који су нам као извор, превођењем Божанских књига, источили Богопознање“. После свете Литургије у храму Преображења Господњег на Умци волонтери су заједно са вероучитељем Растком Микић дошли у школу коју похађају деца и омладина ометена у психофизичком развоју у категорији лаке менталне ометености. У посету су донели воће, школски прибор, средства за хигијену и мале молитвенике.

У пространом и пуном зеленила и цвећа дворишту школе волонтере је врло љубазно дочекала гђа Валентина Радуловић дефектолог. Док се она мало задржала са децом која су је окружила са нама је разговарала гђа Александра Слијепчевић дефектолог и упознала са радом школе која има око сто шездесет ученика. Школа је интернатског типа и деци пружа сигурност и све што им треба. Кроз основно образовање омогућава им се стицање основних знања и вештина уз додатно прилагођавање наставних планова индивидуалним потребама ученика. На наше питање о искуству у раду са децом гђа Александра је рекла: -Све су то добра деца. Као стручна лица, дефектолози знамо на шта треба у процесу школовања да обратитимо пажњу. Воле да их ангажујете. Рад са овом децом оплемењује. Кад уђете на капију школског дворишта нико вам се не обрадује као они. Осећају шта пружамо, зато тако узвраћају. Срећна сам што ја могу нешто да им дам и да од њих нешто научим. Они само имају срце“. Рекла је да је ученик Иван Давидовић „наш заменик“ и Иван се на њену молбу потрудио да тог топлог преподнева добијемо освежење. Иван је председник Ученичког парламента, матурант је и ученик је генерације за ову школску годину.

Разговор о школи смо наставили са гђом Валентином а њена колегиница Александра је због обавеза отишла да је деца не би чекала. Гђа Валентина је рекла да су у школи деца из целе Србије. Поред основне ту је и средња школа која обухвата стручно-теоријску и практичну наставу у четири области рада: машинство и обрада метала, хемија, неметали и графичарство, текстилство и кожарство и пољопривреда, производња и прерада хране. -Наш метод рада – рекла је – је реч, додир, поглед и наше присуство. Стално праћење и усмеравање ученика тако да уз нашу помоћ они могу све. Радим већ двадесет три године, лепо ми је. Сви смо овде као једна породица. Вероучитеља Растка деца толико воле. Код њих је јак осећај припадности. После завршене школе долазе да нас обиђу и они су међу собом повезани. Наша предност је што имамо овакав природни ресурс, право природно богатство видели сте у дворишту, све су то деца средила.

У кабинету – учионици гђе Валентине упознали смо два песника. Гђу Јованку Јелић, психолога која нам је прочитала једну своју песму и ВДС-у поклонила збирку песама „Сагласја“, и ученика школе Анђелка Радојловића који нам је изрецитовао своју песму „Ово моје срце“.

Ово је била прва посета Милосрдне секције ВДС-а Школи за основно и средње образовање са домом „Свети Сава“ на Умци. Мада је крај школске године близу важно је да је успостављен контак и волонтери Милосрдне секције ће се трудити да у договору са љубазним наставним особљем школе убудуће редовно посећују  школу и друже се са децом. Желимо да се кроз дружење, разговор и игру у дворишту упознамо  и покажемо једни другима шта знамо и умемо и да се и нама кад дођемо на капију дворишта деца обрадују.

Ово моје срце

Ако ти треба љубав, љубав ћу и дати.
Ако ти треба друг, уз тебе ћу стати.
Ако ти треба музика, свираћу за тебе.
Ако ти треба  жеља, испунићу ти је ја.
Ако ти треба игра, играћемо по цео дан.
Ако ти требам ја, цео ћу ти се дати.
Ако ти треба прошлост, поновићемо је ми.
Ако ти треба садашњост, обновићемо је ти и ја.
Ако ти треба срце, ово моје ћу ти дати,
да те волим никад нећу престати.

Анђелко Радојловић