У дупке пуној биоскопској сали Културног центра Требиње уприличено је вече посвећено блаженопочившем архимандриту Лазару Аџићу, игуману манастира Острог.

На почетку вечери приказан је документарни филм „Духовна поетика оца Лазара“, редитеља др Радослава Т. Станишића који је сценарио писао по књизи игуманије Јелене из манастира Ћелија Пиперска, у чијој је производњи филм и снимљен.

У „Духовној поетици оца Лазара“ зрачи неизрецива љубав према човеку коју је тај велики духовник даривао од срца. Отац Лазар је привлачио вернике различитих цркава и вјерских заједница. Много је водио рачуна и давао велики лични допринос да се негују и чувају добри међуљудски односи. Цео свој живот посветио је тој мисији негујући суживот, толеранцију, мултикултуралност, љубав и веру у човека, поручено је на скупу.

После пројекције филма, уследила је промоција књиге „Положи наду на Господа“ чији је аутор монахиња Јелена Станишић, игуманија манастира Ћелија Пиперска.

Архимандрит Лазар Аџић је личност која је обележила повратак вери и цркви у Црној Гори. Тих и повучен, отац Лазар оставио је мало писаног трага иза себе па су његове поуке и поруке, које се налазе у књизи, плод сећања свештенства манастира Острог. Мати Јелена је у својој књизи приближила и подсетила на изузетак лик тог човјека Божјег. Сабрала је бројна сведочанства људи који су га познавали и оних који су се код њега исповедали. Књига садржи и фотографије из живота великог духовника, писма која је отац Лазар слао својој сестричини, као и песме које су му посвећене.

О архимандриту Лазару Аџићу и књизи „Положи наду на Господа“ говорили су Епископ диселдорфски и немачки Григорије, умировљени Епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије, мати Јелена и књижевница Милица Краљ.

Одавно један културни догађај није изазвао тако велико интересовање Требињаца као вече посвећено блаженопочившем архимандриту Лазару Острошком, човеку који је оставио дубок траг у обнови духовног живота.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка