Претеча и Крститељ Господњи Јован вјековима је прослављан на гламочкој висиоравни.

Само у веселињској парохији, до последљег страдања, Свети Јован је прослављан у неколико стотина домова, као патрон и крсна слава. И ктиторска породица Наерловића га је прослављала као свога заштитника. Зато је блажене успонеме Епископ далматински Стефан без много двоумљења прихватио жељу ктитора Веселина да будући манастир Веселиње буде управо посвећен „највећем од жене роћеног“. Данас велика већина Гламочана своју крсну славу прославља у новим домовима, далеко од вјековних огњишта и свога завичаја. И поред те невеселе чињенице, и ове године Свети Јован у манастиру је прославњен радошћу која није од овога свијета.

У духу такве радости манастир и вјерни народ је дочекао свога Епископа бихаћко-потровачког г. Атанасија. Уз саслужење протојереја Слободана Кљајића и протођакона Николе Перковића, Владика је началствовао светом Литургијом. Преосвећени Владика је својим доласком у дом једне овдашње благочестиве породице употпунио њихову духовну радости благосиљањем славске трпезе.

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије одржао је 22. јануара 2016. године радни састанак са архимандритом Варнавом (Дамјановићем), намјесником манастира Трескавца, јерејем Владимиром Максимовићем, парохом кључким, и г. Жељком Митровићем, власником самосталне занатске радње „Соколово“.

Састанак је иницирао епископ Атанасије, а поводом дуга Српске православне црквене општине Кључ према г. Жељку Митровићу из Соколова, који је са својим радницима крајем давне 2008. и током 2009. године изводио грађевинске и занатске радове на обнови храма Вазнесења Господњег у Кључу. Радови на обнови храма су од стране извођача квалитетно и коректно изведени, међутим због недостатка новчаних средстава СПЦО Кључ је г. Митровићу остала дужна 21.592,50 км. Поред извођења грађевинских радова на храму у Кључу, г. Митровић је радио на обнови многих храмова у Епархији бихаћко-петровачкој, а тренутно изводи грађевинске радове на новом храму манастира Трескавца, изградњу храма Светога пророка Илије на Ситници и храма Светога великомученика Георгија у Слатини код Рибника. Данас у Кључу има свега двадесетак православних домова у којима живе вјерници старије животне доби и нису у могућности да помогну у враћању дуга, јер и сами тешко живе.

Из оправданих свједочанстава многих свештеника и вјерника о г. Жељку Митровићу, за поштеног и вриједног човјека и који је отац четворо дјеце, епископ Атанасије је сазвао овај састанак са намјером да активира архимандрита Варнаву, који је у вријеме извођења радова администрирао парохијом кључком и јереја Владимира Максимовића, садашњег пароха кључког, да покрену активности на прикупљању новчаних средстава и враћању дуга према СЗР „Соколово“. Овом приликом обраћамо се свим људима добре воље да помогну Епархију бихаћко-петровачку и Црквену општину Кључ у враћању дуга према извођачу радова на храму Вазнесења Господњег у Кључу.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка, www.spc.rs