Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј освештао богослужбени простор у Дому Војске Србије и служио свету архијерејску Литургију. Откривена спомен-биста војводи Степи Степановићу и представљена књига „Верска служба у Војсци Србије“.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј освештао је 15. јануара 2016. године параклис и одслужио прву свету архијерејску Литургију у Дому Војске Србије. Његовој Светости саслуживали су главни војни свештеник Војске Србије Слађан Влајић и архијерејски намесник прота Бранко Топаловић.

Богослужбени простор у Дому Војске Србије посвећен Светом краљу Милутину основан је по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја 12. новембра 2015. године. У њему се, према Плану Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије реализују богослужења.

У оквиру пројекта Медија центра „Одбрана“ Обележавање значајних јубилеја из српске ослободилачке историје и чување сећања на личности које су допринеле напретку војске, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић открио је спомен-бисту војводи Степи Степановићу у главном холу Дома Војске Србије, у присуству Његове Светости Птријарха српског г. Иринеја. Том приликом, генерал Диковић је истакао да је реч о једном од највећих војсковођа у српској историји и најмаркантнијој личности тога доба.

-Од првог дана када је обукао војничку униформу па све до краја живота увек је био у служби народа, за част и достојанство своје отаџбине. Тешка и богата војничка каријера, крунисана командовањем Другом армијом српске војске од Првог балканског рата па до завршетка Првог светског рата. Креатор прве и велике победе савезника у Првом светском рату, на Церу, трасира путоказ свих слободољубивих који знају шта бране и за шта се боре да могу победити без обзира на јачину и моћ непријатеља, нагласио је начелник Генералштаба.

Према речима директора Медија центра „Одбрана“ пуковника Стевице С. Карапанџина, име војводе Степе изговарало се са посебним поштовањем. Пуковник Карапанџин је, такође, подсетио да је војвода Степа, као председник Народне одбране у пензионерским данима, један од најзаслужнијих за подизање Ратничког дома, садашњег Дома Војске.

У наставку свечаности, у присуству Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја промовисано је најновије издање Медија центра „Одбрана“, књига пуковника Стевице С. Карапанџина „Верска служба у Војсци Србије – Утицај на операције Копнене војске“. О књизи су, уз аутора, говорили и рецензенти др Богољуб Шијаковић и пуковник др Раде Славковић.

Патријарх српски Иринеј, након промоције, уручио је пуковнику Карапанџину, у име Светог Архијерејског Синода, високо одликовање Српске Православне Цркве орден Светог краља Милутина за вишегодишње несебично залагање на увођењу и унапређењу верске службе и војног свештенства у Војсци Србије, као и на личном доприносу за отварање и опремање капеле Светог краља Милутина у Дому Војске Србије.

У програму свечаности учествали су и хор „Србски православни појци“, драмски уметници Биљана Ђуровић и Тихомир Арсић.

Извор: odbrana.mod.gov.rs , www.spc.rs