Ради учествовања у празновању спомена Сабора преподобних кијево-печерских, Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије посетио 13. марта 2020. године Епархију черниговску где се срео са Митрополитом черниговским и новогород-северским Амвросијем и поклонио се светињама Чернигова.

Сутрадан, епископ Јоаникије је началствовао – уз саслужење викара Епархије бориспољске, Епископа згуровског Амвросија – светом Литургијом у Даљним пештерама, у храму Преподобног Теодосија Печерског у Светоуспењској Кијево-печерској лаври.

Архијереј Српске Православне Цркве је напоменуо да је недавно делегација Украјинске Православне Цркве на челу са Блажењејшим Митрополитом кијевским и све Украјине г. Онуфријем боравила  у Црној Гори и да је с одушевљењем примио позив предстојатеља Украјинске Православне Цркве јер „нам је драго да посјетимо братски народ у Украјини и нашу сестринску Цркву“.

„Дошао сам овдје на празник Преподобних кијево-печерских, јер за нас Кијево-печерска лавра и све њене светиње имају велики значај“, казао је епископ Јоаникије.

„Нас са Кијево-печерском лавром везују старе духовне везе. Недавно је у нашој Цркви канонизован Преподобни Симеон Дајбабски, који је био пострижник Кијево-печерске лавре, гдје се школовао у духовним школама“.

Владика је, посматрајући оно што се дешавало у Украјини, констатовао: „Задивљени смо јеванђелским смирењем и служењем које показују ваши епископи на челу са Блажењејшим г. Онуфријем у Украјини. Искрено, примјери служења у условима које овдје видимо ојачавају нас и помажу нам у служби коју вршимо у нашој земљи“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка