Свету архијерејску Литургију служио је Епископ канадски др Митрофан уз саслужење Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког Лонгина и умировљеног канадског Георгија и свих свештеника из Онтарија и Квебека.

Епархијски дан 2017. године остаће упамћен као пресудни тренутак у историји Српске Православне Цркве у Канади. То је дан када су се прошлост, садашњост и будућност Српске Цркве у Канади састали у молитвеном јединству и духовној радости. Ове године традиционални сабор, који се по обичају одржава у недељу по Духовима, окупио је преко четири хиљаде верника на имању манастира Светог Преображења Господњег у Милтону, тиме показавши да се Срби Канаде најприродније и најпријатније се осећају у окриљу Мајке Цркве.

Још пре Божанске Литургије, рано јутро прелепог сунчаног дана указивало је да ће мноштво народа походити једини српски манастир у Канади. Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ канадски др Митрофан уз саслужење Преосвећене господе Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког Лонгина и умировљеног канадског Георгија и свих свештеника из Онтарија и Квебека.

У току богослужења Преосвећени Владика др Митрофан рукоположио је достојног ђакона Ђурађа Којића у чин презвитера. На светој Литургији је појао хор Кир Стефан Србин из Торонта под вођством Јасмине Вучуровић. Више десетина верника остало је у порти јер храм није могао да прими сав многобројни верни народ- Свакако највећу радост донели су малишани који су се причестили.

Након свете Литургије, владика Лонгин је осветио славски колач поводом славе Савезног Кола српских сестара. Кума овогодишње славе је била председница СКСС гђа Мирјана Ивошевић из Хамилтона.

У својој беседи владика Митрофан је нагласио важност живота по примеру светитеља: -Господ нам је по својој милости дао подвиге светитеља као узоре. Исто тако, морамо да имамо увек на уму чињеницу да за поред сваког светитеља чије житије нам је познато, у књизи вечности постоје милиони других који нису нама откривени.

Након евхаристијског саборовања, под павиљоном, приређен је славски банкет током којег су г. Михаило Папазоглу, амбасадор Републике Србије, и гђа Ковиљка Шпирић, амбасадор Босне и Херцеговине, поздравили пуноћу Српске Православне Цркве у Канади, оличену у овом величанственом сабору. Владика Лонгин, поздравивши многе своје некадашње епархиоте, али и све остале присутне вернике, нагласио је важност јединства и слоге међу Србима у дијаспори позивајући све на централну прославу канонизације Светог Мардарија, првог Епископа канадско-америчког, која ће се одржати 15. јула 2017. године у манастиру Светог Саве у Либертивилу.

На крају, владика Митрофан је захвалио свима који су уложили труда, средстава и жртве да организују величанствен скуп, али посебно је поздравио многобројну омладину упозоривши: -Ако децу не окупимо око Цркве, нисмо много постигли!

Уследила је импозантна смотра фолклорних група на којој је узело учешћа 14 фолклорних група из Онтарија, махом организованих у склопу Црквених општина.

Извор: Епархија канадска