Ктитор светиње г. Милан Вујисић свечано предао манастир Српској Православној Цркви – Митрополији црногорско-приморској као вечни путоказ православне вере породици, рођацима, потомцима војводе Богића Морачанина, племеницима и српском народу, а на понос Црној Гори.

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије обавио је 24. новембра 2019. године велико освећење манастира Светих Архангела у селу Прекобрђу у Доњој Морачи. Уследила је света архијерејска Литургија током које је Владика одликовао настојатељицу манастира монахињу Ирину чином игуманије са правом ношења крста.

-Данашњи дан је најдивнији дан који се десио у Прекобрђу. У њему се сабирају сви дани и сва збивања кроз историју на овом мјесту. И међу становницима Прекобрђа и шире од њега, и онима који су одселили одавде у било које мјесто земаљскога шара. Дан када освећујемо овај свети храм, који је задужбина нашега Милана Вујисића, за покој душње његовог сина Зорана. Али, не само то. Него се Милан удостојио да овдје похрани земне остатке великога војводе Богића Морачанина, војводе цара Душана, сродника благородне лозе Мрњавчевића, казао је Митрополит и додао да је Прекобрђе чекало столећима да доживи тај дан и догађај.

-Чекао је толико времена и војвода Богић Морачанин да и он нађе покоја у овоме светоме храму. То је благослов и за њега и за свеукупно његово потомство. Преко тридесет братстава се родило из светог благороднога коријена Богића Морачанина. То потомство вјековима брани овај крај од сваког насиља. И данас брани, а највећа одбрана је управо овај свети храм који обнавља све оно изворно памћење и историјско сјећање на све оне најугледније људе који су овдје кроз вјекове живјели. У исто вријеме, обнавља и наше савременике вјером у живога Бога Исуса Христа. Враћа их Божјем путу, једином путу који води у живот вјечни, поручио је Владика и казао да Црна Гора данас хоће своју будућност да гради на братоубилаштву.

-А само тамо гдје је истинско богољубље, тамо је и истинско братољубље. Зато подизање ове светиње има огромни значај, за све оне који су се отуђили од живога Бога, од Божије љубави и од братске љубави – да се врате Богу и једни другима, да по заповијести Христовој опросте једни другима, да се братски загрле на начин као што се грле наша небеска браћа Свети архистратизи Михаило и Гаврило и остале небеске силе, рекао је владика Амфилохије.

-Нека Господ благослови нашега Милана, нека Господ благослови његово потомство, нека Господ благослови његове претке, а благосиља их Господ преко овога великог и светога дјела, светога храма Светих архистратига Михаила и Гаврила, закључио је митрополит Амфилохије.

После Литургије благосиљан је славски колач, а затим је ктитор светиње г. Милан Вујисић свечано предао манастир Српској Православној Цркви – Митрополији црногорско-приморској. Изјаву о предаји је у његово име прочитао свештеник Лека Вујисић. Митрополит Амфилохије је г. Вујисићу том приликом уручио орден Светог краља Милутина, којим га је, на Владичин предлог, одликовао Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве за ктиторску пожртвованост и изградњу манастира у Прекобрђу.

Изградња храма у Прекобрђу започета је 1996. године трудом г. Милана Вујисића, за покој душе његовог сина Зорана, сахрањеног у храму. Војвода Богић Морачанин је сахрањен пре више од пет векова у гробљу Засједици на Петровој равни у Прекобрђу, а његове земне остатке похранили су његови потомци, с благословом митрополита Амфилохија, у мермерни саркофаг у манастирском храму Светих Архангела на Аранђеловдан 2006. године.

Извор: Митрополија црногорско-приморска