Полазници Српске школе при цркви Светог Саве у Хановеру и парохијани посетили испосницу Преподобног Јустина Ћелијског у Унтеруфхаузену

Празниковање Преподобног Јустина Ћелијског настављено је у суботу 16. јуна 2018. светом Литургијом која је почела у 8 часова. У 11 часова у манастир је са протојерејом-ставрофором Миланом Пејићем, старешином цркве Светог Саве у Хановеру, стигла група деце полазника Школе српског језика и фолклорне секције при овомe храму,  са родитељима, пријатељима, поклоницима нашој светињи у Унтеруфхаузену.

Група од њих стотину из Хановера је посетила прво капелицу у којој се врше богослужења. О капелици и самој испосници посвећеној Преподобном Јустину Ћелијском, неколико речи после кратког молебна којег је служио отац Милан Пејић, казао је високопреподобни архимандрит Јустин, настојатељ испоснице.

Група је обишла нови храм, слушала о градњи манастирске цркве и живоносном извору. За овај извор воде постоји прича коју је отац Јустин пренео парохијанима из Хановера: када је испитивано земљиште где се данас налази црква, утврђено је са 60 бушотина да је погодно за градњу. Међутим, речено је да воде нема. Када су почели радови, појавила се вода, и данас манастир има укупно четири извора.

У манастирској порти налазе се вишедеценијска стабла јабука, ту су и кошнице са пчелама. Манастир је надалеко познат по производњи меда, разних сокова од јабуке, џемова и мермелада и апостолских пралина, чији рецепт знају само у манастиру.

После заједничког ручка  у новој сали нове цркве, група се упутила пешачећи један километар до Колпинг центра у Уфхаузену, где је у сали извела програм са две фолклорне тачке, чиме је означен завршетак успешне Школске године школе српског језика при цркви Светог Саве у Хановеру.

Програм је извела дечја  и омладинска фолклорна група „Србија“ из Хановера. Публика је уживала у сплету игара ‘Црноречје“ и игара из Србије.

Прошлонедељни програм је заокружен поделом сведочанстава у цркви Светог Саве у Хановеру после свете Литургије и благодарења.

На најлепши начин, молитвом и посетом испосници Јустина Ћелијског у Унтеруфхазен означен је крај школске године и привремени растанак до августа када почиње окупљање и припрема за нову школску годину.

Отац Јустин је групу дочекао, благословио, помогао у изналажењу сале за одржавање програма и са братством храма припремио трпезу. У заједничкој трпези љубави учествовали су и родитељи деце из Хановера. До 17 часова чула се дечја граја и видела се радост на лицима свих, јер су се осећали како код куће, или у неком од наших манастира у Србији.

Манастир Јустина Ћелијског задивио је својом лепотом и необичношћу, гостопримством, све из Хановера. Пред полазак за Хановер, отац Јустин је свакога благословио, а наши млади и родитељи ће се одазвати позиву да помогну манастир у даљој градњи.

Зорица Зец