Високо признање нашој Цркви у Чикагу: Градоначелник прогласио 27. јануар Даном Академије Свети Сава

Епископ Максим у посети вернима у Финиксу
12. January 2016
Делегација из Русије код Његове Светости
14. January 2016

Високо признање нашој Цркви у Чикагу: Градоначелник прогласио 27. јануар Даном Академије Свети Сава

Градоначелник Чикага г. Рам Емануел је званично прогласио 27. јануар, дан када се прославља омиљени српски светитељ и заштитник просветних и културних установа, Даном АкадемијеСвети Сава у Чикагу као признање за рад школе и њен допринос широј заједници.

У Градоначелниковом проглашењу је такође констатовано да је Академија Свети Сава „једина основна школа у Чикагу која нуди целодневно двојезично образовање на српском и руском језику,“ да „нуди сигурно заједништво где деца могу да изразе своју културу и веру,“ и да „одржава програм образовања утемељен на Православљу који деци даје чврст духовни оријентир како у учионици, тако и ван ње.“ Представници чикашког Саборног храма и Академије Свети Сава су топло поздравили градоначелникову одлуку.

„Градоначелниково проглашење Дана Академије Свети Сава је веома важно и заслужено признање за нашу школу и част за нашу целу заједницу, и волео би да се захвалим администрацији и управи Академије за сав њихов рад који је довео до те одлуке,“ рекао је протојереј Дарко Спасојевић, старешина Саборног храма.

Директор Академије г. Марко Бојовић је додао: „Заиста сам захвалан градоначелнику Емануелу због проглашења 27. јануара Даном Академије Свети Сава у овом дивном граду Чикагу.  Такође се захваљујем свештенству Саборног храма, школској управи, наставницима и особљу на заједничком раду ради остварења мисије Академије Свети Сава и испуњавање потребе наше деце. Наши ђаци имају још један разлог да буду поносни на своју школу.“

Свештеник задужен за надзор образовних програма Саборног храма јереј др Василије Вранић истакао је важност проглашења у историјском контексту.

„Свети Севастијан Џексонски, Мардарије Либертивилски, и Николај Жички организовали су парохије Српске Православне Цркве овде као ‘црквено-школске општине.’ Угледајући се на пример Светог Саве, првог Архиепископа српског, препознали су незамењиву улогу које правословно образовање, укорењено у нашој култири и традицији, би требало да има у животима наших заједница на овом континенту. Ово проглашење је потврда и сведочанство да заиста наши напори у одржавању наслеђа наших великих духовних предака кроз нашу парохијску школу, и друге образовне програме, рађају значајан плод.  Захвални смо Градоначелнику Емануелу за његову подршку,“ рекао је отац Василије Вранић.

Основана 2001. године, Академија Свети Сава је двојезична парохијска школа при Саборном Храму Светог Васкрсења Христовог у Чикагу која нуди динамичан васпитно-образовни програм од предшколског до VIII разреда.

Интегрални текст Проглашења градоначелника Eменуела се налази овде.

Извор: www.spc.rs