Пријем за свештенство Епархије зворничко-тузланске
17. January 2016
Саопштење за јавност
19. January 2016

Ново љето доброте Господње у манастиру Милешеви

На празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско никшићки и администратор милешевски г. Јоаникије служио је Литургију Светог Василија Великог у манастиру Милешеви.

Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство и монаштво Епархије милешевске, а литургијском сабрању присуствовао је, у великом броју, вјерни народ овог краја.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Владика Јоаникије, честитајући велики празник Православне Цркве – Обрезање Господа Исуса Христа и ново љето доброте Господње. На почетку сваког новог љета Господњегми хришћани славимо, тачније благодаримо Богу за сва добра која нам је даровао у току претходне године, благодаримо за Његову милост, Његову благодат, љубав и човјекољубље, које Он излива, непрестано,на овај свијет. Ми славимо и благодаримо, додао је Владика Јоаникије, што нам је Господ даровао снаге да се, у протеклој години, потрудимо за славу Божју,даровао нам живот и дисање,даровао ово сунце које нас грије, даровао нам да љубимо једни друге, сабирао нас на света бпогослужења.

„Исто тако, Бога молимо да нам дарује Своју милост и Своје даровe да излива на овај свијет и на све нас у наредној години. Заправо, ми прослављамо Онога Који је донио новину и Који нас непрестано обнавља тим новинама, прослављамо Богомладенца Христа. То је оно што славимо, славимо Њега Богомладенца Који се на овај дан, у осми дан по рођењу, обрезао тјелесно и тиме закључио Стари завјет и започео Нови. Он, Који је примио тјелесно обрезање, Он га је тиме већ превазишао и оно што је служило само као један знак онога што ће доћи,Он је испунио, а оно што ће доћи то је оно што је Он даровао и учинио у овом свијету, јер је Он испуњење и закона и пророка“.

„Господ нам је даровао духовно обрезање, а то је Свето крштење и, управо, у ове дане, кад је на средини између Божића и Богојављења, имамо Обрезање, које указује и које нас, већ, припрема за велики празник Крштења Христовог, за велики празник Богојављења, којим је Господ устројио наше крштење, нашу обнову духовну, наш препорођај, јер кроз Свето крштење Господ нас учлањује у Своју Цркву, Своју заједницу, у Своје тијело, учлањује нас у своје вјечно и непролазно Царство“, казао је Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски г. Јоаникије.

Владика је пожелио да Нова година, коју започињемо благодарењем и светом службом Божјом, свима донесе радост, да Господ дарује снаге да носимо свој крст и да излива Своју благодат да Га увијек славимо, у све дане живота нашег.

„Нека ову годину учини плодоносном да бисмо у њој што више добра учинили, да бисмо радили на свом и спасењу својих ближњих, да бисмо ширили Његову свету ријеч, Његово Јеванђеље у овом свијету, да бисмо се сабирали на света богослужења и ми свештеници, и народ Божји, да бисмо се,на такав начин,сједињавали са Христом, учествујући у светој служби којој је Он глава, коју Он чини, јер ми свештеници и народ, када се сабирамо прилажемо свој труд, своју љубав, своје молитве, а Господ је Онај који савршава свештенодејство Духом Својим Светим. Ми смо сви Његови сарадници, Његови саслужитељи, свако у свом чину, свако на свом мјесту, у својој служби“.

„Заједнички циљ према коме гредимо је исти, и благодат је иста, коју примају преко Светог причешћа свештеници и хришћани, који саслужују на светој служби Божјој. Зато позивамо народ Божји да дође на службу, да се укључи у то свештенодејство,да се обнови Христовим новинама и онај ко је хришћанин, ко иде путем Божјим, ко носи крст Господњи, он се, увијек, обнавља благодаћу Пресветог Духа, обнавља се и просвећује његов ум, срце његово, мисли његове, осјећања његова и снага његова, те увијек дјелује и увијек ради на славу Божју и на спасење своје и својих ближњих“, поручио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка, www.spc.rs